Rumunská Sarmizegetusa Regia a ako na nás pôsobila

✍️ Vytvoril:

📅 Naposledy aktualizované:

Rumunská Sarmizegetusa Regia a ako na nás pôsobila

Navštívil som ju začiatkom leta 2021 úplne náhodne, počas môjho Rumunského roadtripu. Miesto sa otvára až o 10:00 pred obedom, pravdepodobne preto, lebo je vysoko v horách.

Vedie k nemu úzka asfaltová cesta s veľmi silným stúpaním, takže odporúčam prísť ráno, keď tam nebude ešte veľa aut. Sarmizegetusa Regia totiž býva plná, rovnako ako parkovisko na vrchu.

Čo je Sarmizegetusa Regia

Hlavné mesto kráľovstva Dácie, nachádzajúce sa vo výške 1200 metrov v Rumunskom národnom parku Gradistea Muncelului Cioclovina, asi 200km východne od Maďarských hraníc.

Jej históriu je možné nájsť na Wikipédii a preto prejdem rovno k veci

Ako na nás pôsobila

Na jej návštevu nám vyšiel príjemný slnečný deň. Prišli sme ráno, keď ešte nebolo veľa ľudí, teda, asi 6ti okrem nás. Všetko tam bolo zelené, stromy mohutné z koreňami obrastenými machom čo dodávalo miestu pocit majestátnosti.
Sarmizegetusa Regia bola našou poslednou zastávkou po týždňovom túlaní sa Rumunskom, hneď po nej ma čakalo šoférovať stovky kilometrov domov, a tak som ju chcel vidieť čo najskôr, nech môžeme čím skôr vyraziť na cestu.

Najprv sme si sadli na lavičku, z ktorej bol ideálny výhľad na miesto. Všimol som si, že veľa ľudí chodí bosých, tak som sa vyzul aj ja. Už dlho som tak nechodil.

Sarmizegetusa Regia
Sarmizegetusa Regia

Miesto medzi chrámom a oltárom bolo najzaujímavejšie. To, čo som tam pociťoval sú subjektívne pocity, ktoré na každého pôsobia inak, alebo nijako, každopádne ak takéto miesta vyhľadávate, sklamať by ste sa nemali.

Dole prikladám niekoľko fotografií. Chcel som ponad miesto preletieť aj s dronom napriek zákazu, no nakoniec mi to samému nepasovalo, rušiť to tam bzučaním.

Fotografie posvätnej časti Sarmizegetusa Regia

Chrám Sarmizegetusa Regia
Chrám Sarmizegetusa Regia
Oltár na Sarmizegetusa Regia
Oltár na Sarmizegetusa Regia

Navštívil si niekedy Sarmizegetusu Regiu prípadne iné energetické miesto ? Podeľ sa o svoje zážitky v komentároch ✍️

Ďalšie informácie 💬

Zaujímavé články

Moje cestopisy a články o cestovaní